Oriëntatie op Beroep

De Kunstbalie in Tilburg is de organisatie voor alle kunsten in Noord Brabant. Van amateur kunst HaFaBra tot PO en VO onderwijs valt onder hun jurisdictie. Ze zetten zich in om leuke optredens en voorstellingen te scouten voor het onderwijs en ze organiseren bijvoorbeeld de landelijk erkende muziekexamens voor de amateurmusici.

Ingrid Ruijgh en Max van Alphen gaven ons een presentatie van de lopende projecten. Een van de grootst lopende projecten is de Cultuur loper, waar maar liefst 300 scholen uit Noord Brabant aan deelnemen. In dit project proberen ze een op maat gemaakt cultuur programma te realiseren naar de wens van de scholen zelf. Dans, muziek, theater… alle vakgebieden komen aan bod en worden aangeboden voor zowel PO als VO.
Ook organiseren ze veel bijeenkomsten mbt de buitenschoolse activiteiten. Muziekdocenten kunnen zich opgeven voor bijeenkomsten en fora waar gesproken wordt over de laatste ontwikkelingen en onderzoeksresultaten allemaal geënt op cultuur onderwijs. Ook zijn zij de instantie met een groot netwerk voor al je vragen over bijvoorbeeld subsidies.
Het is een organisatie die vanuit de provincie te werk gaat. Dat brengt voordelen maar ook een aantal nadelen met zich mee. De provincie is er bijvoorbeeld van bewust dat ze een grote speler op de markt zijn. In de komende jaren zal de Kunstbalie daarom proberen ondernemers meer de ruimte te geven om dit soort initiatieven op te pakken om de markt ook voor nieuwe collega’s aantrekkelijker te maken.

De intermediaire functie van de kunstbalie blijft echter gewoon bestaan. Dat wil zeggen dat zij de spin in het web zullen blijven voor diverse partijen. Ze zijn gebonden aan de regio Noord Brabant, dus als je meer wilt weten over muziekeducatie in dit gebeid zit je hier aan het goede adres!

Voor mijzelf is het belangrijk om te weten dat zij de contactpersoon zijn als het gaat over de opleidingen van amateurmusici. Als blaasinstrument docent heb ik ook regelmatig met de Kunstbalie te maken, maar ik weet nu ook waar ik ze nog meer voor zou kunnen benaderen. Het grote netwerk qua scholen is uiteraard ook handig als ik hier in de toekomst een leuke baan in zou zoeken.